27 March 2018 / Personbilar

X-klass och Konsten

I ett samarbete mellan Mercedes-Benz och Talenthouse, ett onlinenätverk för virtuell konst, fick ett antal konstnärer designa Mercedes-Benz X-klass i en tävling. Konstnärer från hela världen bjöds in att delta och göra sina personliga tolkningar av vår pickup ”in action”.

Konstnärerna var fria att välja sin virtuella teknik; video, illustrationer, grafisk design, animerade bilder eller cinemagrafi. Kreativitet och innovation var ledord.

Det blev 11 konstnärliga verk – 8 bilder och 3 animationer – som valdes ut som vinnare och som presenteras tillsammans med konstnärernas egna ord om sina verk.

martina-goldbeck_germany_lowres
Konstnär: Martina Goldbeck, Tyskland
”För detta projekt valde jag att skapa en historia om ett ungt par i en urban miljö. Mitt fiktiva par arbetar som frilansare i multimediabranschen, med foto och film. De är ständigt på jakt efter gömda platser och händelser – som det udda Halloweenpartyt, en strand med övergivna båtar eller en romantisk fiskesjö med ett förtjusande hus. Jag är utbildad affischkonstnär och jag vill skapa fantastiska illusioner och drömmar. Jag älskar posters och filmaffischer. Detta konstverk är gjort med Plextol på papper – en speciell teknik med akrylfärg som liknar olja.”

 

neil-shrubb_uk_lowres

Konstnär: Neil Shrubb, UK.
”Eftersom X-klass är äventyrsbilen för alla situationer, placerade jag den i en outforskad omgivning full av färg och möjligheter. Jag packade bilen full av äventyrsutrustning, så den var redo för det oväntade.”

 

adhitia-wisnu_indonesia

Konstnär: Adhita Wisnu, Indonesien
”Mitt konstverk är inspirerat av 80-talets ”vaporwave art” (typ hissmusik, underhållningsmusik) och neonkonsten – och X-klass filmen där bilen jagas av ett stort rymdskepp. Jag vill visa X-klass i en äventyrlig och spännande urban framtidsfantasi…”

 

amit-gonsalves_india_lowres

Konstnär: Amit Gonzales, Indien
”Vilken fantastisk möjlighet att få lov att visa mitt konstnärsskap med ett varumärke som Daimler Chrysler. Min tanke var att sätta fokus på en X-klass som tar sig igenom alla möjliga sorters terränger och vidare in i det ännu outforskade – det vita på canvasen….”

 

eric-ibasco_philippines_lowres

Konstnär: Eric Ibasco, Filippinerna
”Idén bakom mitt konstverk var att hålla det enkelt, eftersom jag älskar minimalistisk konst. Jag har döpt verket ‘Stay Classy – en svartvit komposition för att matcha det eleganta utseendet hos X-klass’. Genom att bara använda grundläggande linjer och rena färger uppnås elegans och storhet. Precis som nya Mercedes-Benz X-klass: enkel och elegant – oavsett hur du ser den.”

jose-luis-maldonado_ecuador_lowres
Konstnär: Jose Luis Maldonado, Ecuador
” Mitt verk är baserat på mångsidigheten hos X-klass, med aspekter som självsäkerhet och design i en fantastisk omgivning. Där flera olika scenarier blir möjliga och där X-klass presterar på maximal nivå och frammanar en balans mellan äventyr, staden, vardagen och att ha kul.”

 

matthew-baldoz_us

Konstnär: Matthew Baldoz, USA
”Verket vill visa hur X-klass är perfekt för extremsport och atleter – oavsett sport. De tre X-klassmodellerna i bilden relaterar till de olika ‘nyttolasterna’. De starka färgerna och enkla linjerna ska fånga en snabb känsla och en snabb tolkning av verket.”

 

p%e2%80%a0l-ol%e2%80%a0h_hungary_lowres

Konstnär: Pál Oláh, Ungern
”Jag har inspirerats av X-klass som ‘offroad-bil’ och hur den tar sig fram med stil och elegans. Verket visar X-klass i relation till olika element i sin omgivning: lera, smuts, vatten och betong.”

Animationer: