23 April 2018 / Road Stories

Landslaget som tar vid efter skidåkningen

När den blå-gula Viton dyker upp i bergen vet man att Sveriges skönaste landslag ”After Ski Team Sweden” är på plats med sin Mercedes och att det är party på gång. Allsång, quiz, pjäxdans och en och annan maltdryck kan då förekomma.

ska%cc%88rmavbild-2018-04-19-kl-09-44-50

After Ski Team Sweden startades av två glada skidåkare som älskar After ski – Andreas Friberg och Henric Rundqvist. De båda hade spenderat sina ungdomsår på olika skidorter i Sverige och Europa så ofta de kunde, framför allt i Zell Am See och Kaprun vid glaciären Kitzsteinhorn  i Österrike.

Där började de filma skidåken. Först sina egna och sedan andras, på beställning. Det blev till en verksamhet som de sysslade med i tolv år, fyra-fem månader per år, sju dagar i veckan. När de inte var i skidbacken, umgicks de med andra åkare, turister, instruktörer och festprissar på After ski.

afterski

–  Sen träffades man i backen, hälsade, snackade och ”hängde”. Man kände nån slags gemenskap ute i backen när man hade träffats på After ski – och tvärtom. Hade man stött på varandra i backen, så snackade man lite i baren på kvällen, säger Andreas och fortsätter:
–  Några av oss blev ett glatt gäng partyglada vänner som under ca 10 år drog till avslutningshelgen Ski & Rock i Lindvallen, Sälen och festade i backarna.

Afterski-Viton tillbaka där det började. I Sälen
After Ski Team Swedens Vito på plats där det började. I Sälen

–   Och vi är ju lite flockdjur och vill gärna känna gemenskap, så vi började ha en gemensam outfit och stripade våra bilar och hela grejen växte och blev mer och mer planerad.
–   Till slut kunde vi jobba i flera månader för att få fram all rekvisita till de olika resorna, men med all uppskattning och glada skratt vi fick tillbaka var det väl värt mödan.
–   Vi ville vara stämningshöjaren på skidresan. Det blev vårt mål.

Så föddes idén som skulle bli After Ski Team Sweden – ”Sveriges skönaste landslag”, som de kallar sig – med Andreas och Henric som förbundskaptener.

–   Vi började ordna resor till olika skidorter, men framför allt trivselaktiviteter ”på plats” och tog fram en serie med ”landslagströjor” och kepsar till alla som ville vara med i vårt landslag. Alla var – och är – välkomna. Grundprincipen är att känna gemenskap och ha kul – oavsett vem man är eller var man kommer ifrån.

–   Efter något år skaffade vi en buss som vi stripade, så det skulle synas att Sveriges skönaste landslag var på plats. Men bussen självantände och brann upp.

–   Det var då vi bestämde oss för att vi skulle ha en riktig bil. Det blev en Mercedes Vito.

img_6499

–   Vi har rest med den till och från skidevent i Sverige, Norge och Alperna utan problem. Och ibland hyrs den ut som buss till kompisgäng eller företag som ska åka på skidresa och som tycker det är kul med ”landslagsbilen”. Den har plats för åtta passagerare och en förare och är vinterutrustad och har spade, antispinnmattor, bogserlina och sånt man kan behöva om man kör fast eller måste skotta sig ut.

–   Vi är jättenöjda med den!

img_0472

Andreas och Henric har slutat att tillbringa halva året i Alpernas glaciärer, men driver After Ski Team Swedens webshop som en ”professionell hobbyverksamhet” vid sidan av sina vanliga jobb.

–   Nu när vi har familjer, så kan man inte vara iväg på afterski halva året, säger Andreas och skrattar.

Till vardags driver Andreas Herrljunga golfkrog, Mosslanda pub & konferens och Liljebackens matsal i Annelund. Henric säljer lysrör och är dessutom den som gör all grafisk design, loggor och design till After Ski Team Swedens tröjor, väskor, kepsar och annat – och det har blivit en hel del.

img_1991

”Landslaget” har idag 3000 medlemmar och växer stadigt. Den stripade Mercedes Viton är ett efterfrågat inslag och stämningshöjare vid olika stora skidevent eller när olika skidhotell vill göra något extra för sina gäster.
–   På vår hemsida finns tips på bra After ski-ställen i Sverige och Europa. Och vi har lagt upp After ski-spellistor, After ski-skola och webshop. Och så kan man hyra ”landslagsbussen” – den stripade Mercedes Viton – till olika evenemang.

–   Vår ”landslagsbuss” har blivit något av en samlingsplats för alla Afterskiproffs, säger Andreas och fortsätter:
–   När vi kommer med vår stripade Mercedes Vito vet folk att det är party på gång.

12321382_1174088175949266_180521859768688176_n