13 November 2018 / Personbilar

”Det är jag, min Mercedes och naturen.”

”#Whatsyourdream” står det tvärsöver Staffan Björklunds nya Mercedes-Benz campingbil Marco Polo. Staffan är äventyrare och tävlar i Adventure Racing – en stentuff multisport med fysiska och mentala utmaningar som kräver mer än ”det lilla extra” av deltagarna. Nu bor han i sin Marco Polo – året om – så han kan vara nära äventyret, naturen och träna när han vill, var han vill. 
Här kommer den andra delen av Staffans blogg om hans äventyr i hans Mercedes-Benz Marco Polo

#Whatsyourdream – del 2

Staffan Björklund, äventyrare
November 2018 – längs slingriga norska vägar mot Åre

staffan-1

Klockan är 23:36 och jag sitter bakom ratten i min Marco Polo. Ute är det kolsvart och bara campingbilens strålkastarljus lyser upp min slingriga färd framåt längs de snäva vägarna i Norge. Och stjärnhimlen, som håller mig sällskap i mörkret. Däcken rullar mot det ojämna underlaget och natten är förvånansvärt ljum. Det är en slags mäktig tystnad, där vi rullar neråt genom dalarna med bergen omkring oss.
Det är jag, min Mercedes och naturen som är vakna och vi har inte haft något möte eller sett någon annan bil den senaste timmen.

Marco Polons stora framruta ger mig en nästan biograf-liknande upplevelse

Jag föredrar att köra på natten, när allt annat sover. Ensamheten och mörkret är spännande. Det är som om fantasin får fritt spelrum och tillåts sväva iväg lite okontrollerat. Min nyfikenhet väcks och jag blir både kreativ och fokuserad. Det är där äventyret börjar. Och med Marco Polon som både bekvämt färdmedel och mobilt hem, kan jag låta nyfikenheten styra min resa. Det är varmt och skönt i bilen och jag kör igång en spellista från min mobil i bilstereon och ”dansar” i min stol till musiken som dånar genom stillheten. Var kommer jag vakna imorgon och hur ser det ut där jag är när ljuset återvänder?

staffan3
Med Marco Polon är det min nyfikenhet som styr var jag bor.

staffan-6

Vid nästa avfart svänger jag av, stannar och lutar mig framåt över ratten. Marco Polons stora framruta ger mig en nästan biograf-liknande upplevelse när jag tittar upp mot bergstopparna och upp mot skyn bortom mörkret. Ett grönt täcke förgyller himlavalvet med en fantastisk dans och jag måste stanna upp. Jag hade sett rätt – ett osannolikt vackert norrsken och jag måste bara beundra det en stund. Jag stänger av motorn och sträcker mig efter kameran som ligger mellan framsätena.

Jag hade sett rätt – ett osannolikt vackert norrsken …

staffan2

Jag kliver ur bilen försiktigt och står sedan lutad mot motorhuven med nacken böjd bakåt för att bara beskåda detta vackra. Det är kallt ute, blåser och öronsnibbarna fryser snabbt, men jag vill försöka fånga detta vackra på bild innan jag nöjd återvänder till värmen och tryggheten i Marco Polon. Jag tar ett äpple från korgen bredvid förarsätet, vrider om nyckeln och svänger ut på vägen igen. ”En timme kvar”, säger jag till mig själv medan jag tar en tugga på äpplet. ”Jag kör en timme till”.

En knapp timme senare är det dags att hitta en plats att sova på innan John Blund strör sand i mina ögon och när bergen öppnar upp sig lite skymtar jag en avfart. Jag svänger in på den lilla vägen, stänger av motorn och bestämmer att just här, i mörkret och tystnaden, blir Marco Polon mitt mobila hem denna natt. Jag trycker på knappen som höjer taket och kryper till kojs. Imorgon väntar nya äventyr.

Jag trycker på knappen som höjer taket och kryper till kojs. Imorgon väntar nya äventyr.
Jag trycker på knappen som höjer taket och kryper till kojs. Imorgon väntar nya äventyr.

 

Läs också: #Whatsyourdream – del 1


Anta utmaningen och låt Staffan Björklund inspirera dig!

Åre Extreme Challenge (ÅEC), tillsammans med Copperhill Mountain Lodge, bjuder in till “Lucia-Löpning”, med efterföljande mingel, frukost och bildspel.

Lucia-Löpning på Årefjället
lördagen den 15 december
Copperhill Mountain Lodge, Åre

Program:
7.45 Samling utanför entrén på Copperhill Mountain Lodge. Ta med pannlampa!

8.00 Lucia-löpning
Lätt löpning tillsammans i de vackra omgivningarna (ca 45 minuter löpning)
En mysig och spännande tur – alla kan vara med!

9.00 Frukostbuffet med mingel och föreläsning

  • ÅEC presenterar nyheter inför 2019
  • Inspirationsföreläsning med Staffan
    Staffan Björklund berättar om Adventure Racing, hur viktigt det är med laget och om hur ÅEC kan bli en ”inkörsport” till långtävlingarna. Han delar med sig av erfarenheter och äventyr.

Löpning och föreläsning är gratis
Åres bästa frukostbuffé betalas på plats  SEK 150 ( Ord.pris 195 sek.)

9.45 Dusch & Spa
Möjlighet till dusch och spa efter föreläsningen finns på Copperhill Mountain Lodge till en kostnad av 125 kr/person

Anmälan gärna till info@copperhill.se, så vi vet hur många som vill ha frukost