17 September 2018 / Road Stories

Jessica och hennes kaxiga Citaner.

Jessica Buhre driver ett eget företag i städbranschen och bor på en gård i lilla Ullstorp utanför Tomelilla. På gården driver hennes man en motor- och mekanisk verkstad. Hela familjen är lite biltokiga och kör folkrace och rallycross. När Jessicas företag växte och det behövdes en transportbil blev valet ganska lätt. Det blev en Mercedes-Benz Citan. Och en till, och en till, och en till…

Med sin kaxiga striping och sina orangea fälgar syns de lätt över hela Österlen.

– Jag startade Jessica Buhre Städ & Fönsterputsning för åtta år sedan, som en hobbyverksamhet, berättar Jessica i köket hemma i Ullstorp utanför Tomelilla.

– Eftersom jag alltid gillat att städa, ja, jag tycker till och med att det är riktigt roligt, så blev det ett städföretag.

– Då hade jag jobbat 23 år i vården, som undersköterska.

Hobbyverksamheten växer
Jessicas hobbyverksamhet växte snabbt och antalet kunder ökade. Hon gick ner i tjänst på sitt undersköterskejobb och tog nattskiften för att få loss fler fridagar då hon kunde jobba med det egna företaget.

 

sta%cc%88djessica

 

– De sista två åren arbetade jag deltid på medicinavdelningen på Lasarettet i Simrishamn. Tillslut kom jag till ett vägskäl där jag fick välja antingen det ena eller det andra. Mina söner var stora och jag behövde inte finnas tillhands hela tiden och det var ännu en anledning till att jag kände att ”nu kan jag köra mitt race”.

– Då bestämde jag mig för att satsa fullt ut.

– Det kändes ändå inte som ett stort risktagande, eftersom det alltid finns jobb inom vården. Om det inte skulle funka, så kunde jag alltid gå tillbaka som undersköterska.

Den 20 januari 2017 slutade Jessica på sjukhuset och sedan dess har det gått i en rasande fart. Plötsligt räckte inte Jessicas egna timmar till, trots 12-timmarsdagar. Efter några månader fick Jessica anställa en medarbetare för att hinna med alla uppdragen. Under de första åren hade hon kört till och från kunderna i en privatbil och lastat i och ur sin städutrustning varje gång hon skulle åka till en kund.

Dags för firmabilar
Nu tyckte Jessicas man, Tonie, att hon skulle skaffa firmabil. Där hon kunde ha sin utrustning och där det fanns bra utrymme. En transportbil, som ändå kändes behändig och skön att köra.
De tog kontakt med återförsäljaren Otto Olsson i Tomelilla och det blev två stycken nya Mercedes-Benz Citan 109 CDI Fighter lång i standardutförande.  Och ytterligare en kund till Jessicas städbolag.

 

baksidajb
– Vi valde svarta motorhuvar på de de vita citanerna och satte på matchande, orangea fälgar, berättar Jessica och tillägger:

– Tonie tyckte att vi skulle stripa bilarna, så innan vi fick hem bilarna hade de fått min logga både baktill och på sidorna hos FM Graphics i Ystad.

– Vi är en väldigt bil- och motorintresserad familj. Tonie driver en motor- och mekanisk verkstad här på gården och hela familjen kör race. Den äldste sonen kör rallycross, Tonie kör crosscar och jag och de två yngsta sönerna kör folkrace.

Fler Citaner
Efter ytterligare några månader och flera nya kunder, fick Jessica anställa igen. Nu är de sex anställda inklusive Jessica. Och det har blivit ytterligare tre stripade nya Mercedes-Benz Citan 109 CDI Fighter. Jessica berättar att bilarna med sina loggor är den enda marknadsföringen hon har och har haft.

–  Vi har nu ungefär 70 kunder, både privatkunder och företagskunder. Vi har alla typer av kunder, både återkommande och enstaka uppdrag, berättar Jessica och fortsätter:

– Jag har märkt att antalet barnfamiljer som vill ha städning utfört hemma har ökat. De som har mindre barn, där tiden inte riktigt räcker till. Där de själva tar vardagsstädningen och sedan kommer vi var fjortonde dag och tar lite mer noga i köksskåp, golvlister och badrum och så. Sånt som man inte riktigt hinner med. Ibland får vi rena saneringsuppdrag, till exempel på lägenheter som misskötts och som ska städas ur.

– Det är en utmaning. Allt är lika roligt!

Perfekta för ändamålet

– Det är egentligen otroligt att vi växte så snabbt. Jag var ju orolig i början att det inte skulle bli jobb så att det räckte. Och jag måste säga att min personal, tjejerna som jobbar här, är helt fantastiska. Vi har kul och kunderna är nöjda med oss.

– Jag tycker nog att det är ganska lagom nu. Jag vill inte bara sitta med administration. Jag kan tänka mig att ha en dag i veckan till pappersarbete – men jag gillar att städa!

– Jag är jättenöjd med bilarna. Det är en enkel och smidig bil, precis perfekt för ändamålet och rolig att köra. Citanerna underlättar arbetet för oss. Och så syns vi bra när vi kommer med våra bilar!

jbkaiko