06 October 2017 / Road Stories

Mathem kommer hem med Mercedes

Företaget MatHem startade 2009 och är idag Sveriges största matbutik på nätet. Idag kör ett 40-tal nya Mercedes Sprinter ut inköpen till familjer i Sveriges tre största städer.

– Vi ville att våra nya bilar ska ha automatlåda och det kunde Mercedes erbjuda som alternativ även i den här storleksklassen. Vi har sammanlagt 240 fordon i flottan och har bara kört Mercedes-Benz i ett halvår. De är ju relativt oprövade för oss men chaufförerna – eller utesäljarna som de kallas i KörHem – har reagerat positivt, berättar Frederik Engelfeldt, VD för KörHem som är distributionsbolag till MatHem.

Bilarna utgår från Stockholm, Göteborg och Malmö och kör från tidig morgon till strax före midnatt.
MatHem har sammanlagt ett 40-tal Mercedes-Benz.

Bilarna utgår från Stockholm, Göteborg och Malmö och kör från tidig morgon till strax före midnatt.

– En av anledningarna till att vi valde Mercedes-Benz är att de har ett gott servicenät, goda tekniker och ett bra service- och reparationsavtal. Faktorer som är viktiga, fortsätter Frederik Engelfeldt.

– Att veta exakt vad vi har för kostnader varje månad ger en trygghet som är mycket värdefull.

Mathem. Foto: Therese Björkbacke
MatHem har använt sig av Sprinter sedan i våras.

Bilarna har skåp med både kyl och frys. Isakssons Bilservice Mercedes-Benz i Falkenberg levererade bilarna, sedan byggdes de om hos CAB Karosser AB i Falkenberg och fick kyl och frys från Carrier i Göteborg.

Torrvaror, frukt och grönt och kylvaror hanteras i papperspåsar i plastlådor medan frysta varor förvaras i plastpåsar som ställs in i frysdelen. Det går att få både färdiga matkassar med tillhörande recept eller kassar fyllda med varor från egna listor.

Jano Issa är en av Mathems chaufförer. Foto: Therese Björkbacke
Jano Issa är en av MatHems utesäljare och kollar in dagens rutt. Varorna kör ut efter ett speciellt schema och kunderna kan till exempel beställa från sin tidigare inköpslista.
Oscar Klock är en av Mathems chaufförer. Foto: Therese Björkbacke
Kylaggregaten står och laddar över natten.

Kylaggregaten laddas innan rutten och bilarna står färdigpackade när chaufförerna kommer för att beta av sin respektive runda.

– Vi vuxit snabbt, experimenterat oss fram och har nöjda kunder. Det förstnämnda tror jag beror på att vi har bra kvalitet på produkterna, alltid färska varor, ett stort sortiment samt trevliga, fräscha och hjälpsamma utesäljare. Till exempel om man är allergisk eller vegetarian och vill kunna sätta ihop en måltid utan vissa ingredienser, alternativt ha en helt ekologisk kasse.

Jano Issa är en av Mathems chaufförer. Foto: Therese Björkbacke
Bilarna är inredda med kyl och frys och varorna transporteras i kassar.

Kunderna går in och beställer i nätbutiken, de kan till exempel ha en egen inköpslista som de bockar av från varje gång, använda tidigare inköpslista eller utgå från de varor de köper mest frekvent. Sedan körs varorna ut samma eller nästa dag efter ett specialruttat schema. Här finns allt från barnmat, hundmat och vanliga livsmedel till apoteksvaror och hälsokostprodukter.

– Vi levererar främst till privatkunder och hushåll men även till en hel del företag som till exempel äldreboenden, kommuner och gruppboenden. Vi är inte knutna till en fysisk butik utan finns enbart på nätet.

Oscar Klock är en av Mathems chaufförer. Foto: Therese Björkbacke
Från MatHems utlämningsställe i Göteborg rullar omkring 20 Sprinter ut med varor till kunder.

Oscar Klock har arbetat som chaufför för KörHem i drygt ett år, gillar Sprintern och tycker att den är enkel att ha som arbetsplats jämfört med andra transportbilar.

– Den är lättmanövrerad och har väldigt bra svängradie för att vara en så pass stor bil. Vi kör ofta i miljöer som inte är anpassade för stora bilar, till exempel på uppfarter eller inne i bostadsområden – där tar den sig ledigt fram. Och Bluetooth-uppkopplingen är jättesnabb, så fort jag hoppar in i bilen så startar systemet, säger han.

Oscar Klock är en av Mathems chaufförer. Foto: Therese Björkbacke
Oscar Klock är en av Mathems chaufförer. Foto: Therese Björkbacke

När han kommer till jobbet får han en lista med alla adresser han ska köra ut till. Kunderna beställer efter intervall som kan vara så korta som en timme, men de får meddelande på morgonen på ett beräknat klockslag när de ska vara hemma och bilen är packad så att kassarna till sista hushållet på listan står längst in.

– Jag jobbar sista passet för dagen, mellan klockan 16 och 22. Kassarna förvaras i backar som man drar fram och tillbaka. Den är lätt att arbeta i och att alla höjder och avstånd fungerar bra. Just det att hoppa ut ur och in i bilen känns som om det är uttänkt rent ergonomiskt, det är smidigt.

Från Mathems utlämningsställe i Göteborg rullar 20 Sprinter ut med varor till kunder.
MatHem grundades 2009 och är Sveriges största matbutik på nätet.

Han trivs med bilen och berättar att många av kollegorna är extra nöjda när de får köra just Mercedes.

– Det är ett välrespekterat märke, bra och pålitligt och med en känsla av att vara välbyggda. Jag hade inte kört någon bil av märket tidigare – så det är kul att göra det i jobbet, avslutar Oscar Klock.

Fakta/MatHem/KörHem
Grundades 2009, har 1.300 anställda och kör ut 25.000 matkassar varje dag med hjälp av 250 transportbilar.

Från Mathems utlämningsställe i Göteborg rullar 20 Sprinter ut med varor till kunder.

Från Mathems utlämningsställe i Göteborg rullar 20 Sprinter ut med varor till kunder.