07 February 2018 / Nyheter

Nya Mercedes Sprinter: Uppkopplad med personbilskänsla

Mercedes-Benz Sprinter – Range Mercedes-Benz Sprinter – Range
Mercedes-Benz Sprinter – Range

Den nya generationen av Mercedes-Benz Sprinter har premiärvisats! Bilen är uppkopplad på en helt ny nivå med bland annat inbyggda digitala vagnparkstjänster. Dessutom får den det helt nya operativsystemet MBUX med intelligent röststyrning som premiärvisades i nya A-Klass för bara några dagar sedan. Det blir också första gången Sprinter går att beställas som framhjulsdriven, utöver de bakhjuls- och fyrhjulsdrivna alternativen. Priserna startar från 246.000 kr exkl moms.

Mercedes-Benz Sprinter – Interieur Mercedes-Benz Sprinter – Interior
Mercedes-Benz Sprinter – Interiör

Den största wow-faktorn i hytten är det helt unika operativsystemet MBUX som Sprinter är näst först i hela Mercedes-programmet med att få (systemet hade världspremiär i nya A-Klass så sent som förra veckan). MBUX – som är standard på alla bilar som tas in till Sverige – har inte bara extrem 3D-grafik och touch-skärm där det bland annat går att ”vrida sig in i” navigationen med fingerrörelser. Systemet har också en intelligent röststyrning – på svenska – som lär sig löpande med hjälp av AI. Du behöver inte längre ge kommandon som ”Navigera till Storgatan 24 i Borås” utan kommer att kunna säga saker som ”Kör till kontoret” eller ”Messa till Lisa att jag kommer hem om två timmar”. MBUX lär sig också vad du ofta gör vid olika tidpunkter och kan lägga upp förslag på platser att navigera till eller personer att ringa. Det är också kompatibelt med både Apple Car Play och Android Auto.

Navigationen i MBUX använder den nya tekniken What3words som kan ge navigationsmål på tre meter när bara genom att ange tre specifika ord på svenska. Det betyder att föraren kan få besked om exakt var på en industri gods ska hämtas, eller var på en vägsträcka ett arbete ska utföras.

Mercedes-Benz Sprinter – Interieur Mercedes-Benz Sprinter – Interior
Mercedes-Benz Sprinter – Interiör

Komfort och säkerhet

Nya generationen Mercedes Sprinter närmar sig allt mer märkets personbilar, både vad gäller komfort och säkerhet – allt för att göra arbetsdagarna bättre för de som kör Mercedes i jobbet.
De nya elstolarna har till exempel samma typ av manövrering som personbilarna, med minnen för olika förares inställningar. Backkameran visar sin bild i backspegeln och 360°-kamera finns som tillval. Både den avståndskännande farthållaren DISTRONIC, kurshållningsassistent och vägmärkesigenkänning finns nu också för första gången att få i klassen. Sprinter har också samma typ av multifunktionsratt med touch-kontroller som vi är vana vid från Mercedes personbilar.

Mercedes-Benz Sprinter – Interieur Mercedes-Benz Sprinter – Interior
Mercedes-Benz Sprinter – Interiör

 
Mercedes PRO Connect
Nya Sprinter har Mercedes-Benz nya digitala infrastruktur för transportbilar – Mercedes PRO Connect. Systemet gör att det går att sköta ruttplanering och lokalisering för alla bilar i en vagnpark på distans. Kontoret kan till exempel skicka uppdrag, med destinationer inlagda, direkt till bilen. Alla resor sparas också och data kan användas som körjournal, men bilen kan även sättas i ”privatläge”. Navigationen har tillgång till trafikdata i realtid och alla kartor uppdateras on-line. Det går också att låsa eller låsa upp bilen på distans med hjälp av en smartphone.

Varje enskild förares körstil kan analyseras vad avser bränsleförbrukning, slitage och annat – ungefär som i Daimlers fristående fleetmanagement-verktyg FleetBoard. Dessa analyser kan både förare och arbetsgivare använda för till exempel utbildningsinsatser.

Mercedes-Benz Sprinter Kastenwagen – Exterieur, Brillantsilber Metallic, Hinterradantrieb Mercedes-Benz Sprinter panel van – Exterior, brilliant silver metallic, Rear-wheel drive
Mercedes-Benz Sprinter panel van – Exteriör

Framhjulsdrift och smarta lösningar

Nya Sprinter kan redan från fabrik levereras i fler än 1.700 olika utföranden. Skåpbil, flakbil, chassi eller tourer med upp till 5,5 ton totalvikt och hjulbaser från 3,25 till 4,32 meter. Det går också att få Sprinter som buss med upp till 20 sittplatser.

Nytt för den nya generationen är att det går att beställa Sprinter med framhjulsdrift. Det ger 50 kg mer lastförmåga och ca 0,5 kb mer lastvolym jämfört med motsvarande bakhjulsdriven modell. Lasthöjden sänks också med 8 cm. Egenskaper som värdesätts högt inte minst bland husbilstillverkare.

Den som tidigare hade beställt en bil med dubbla bakhjul kan nu få sin Sprinter med ”Super Single tyres” på totalvikter upp till fem ton. Det gör att bredden mellan hjulhusen ökar med mer än 13 cm till 123 cm, och att det går att få in en lastpall på bredden mellan hjulhusen. Liksom tidigare går det att få Sprinter med inkopplingsbar fyrhjulsdrift.

De framhjulsdrivna modellerna fås med 9-växlad automat eller 6-växlad manuell låda. Bak- och fyrhjulsdrivna modeller får 7-växlad automat eller 6-växlad manuell transmission.

Priserna startar från 246.000 kr exkl moms. De första exemplaren förväntas levereras i juni.

Kontakta din återförsäljare för mer information.

Mercedes-Benz Sprinter – Interieur Mercedes-Benz Sprinter – Interior
Mercedes-Benz Sprinter – Interiör
Mercedes-Benz Sprinter Tourer – Exterieur, Brillantsilber Metallic, Hinterradantrieb Mercedes-Benz Tourer – Exterior, brilliant silver metallic, Rear-wheel drive
Mercedes-Benz Tourer – Exterior