06 February 2017 / Personbilar

Mer spännande med tjejer i toppen än killar i mellanklassen.

Damidrotten har alltid stått i skuggan av herrarnas sport. Men något håller på att hända. Fler och fler tjejer tar för sig och tar sin rättmätiga plats i rampljuset. Och både sponsorer och publik inser hur bra och spännande tjejsporten är. Ett exempel är det professionella skidlaget Team Ski ProAm med enbart tjejer som tävlar i de allra tuffaste och längsta skidloppen i Visma SkiClassics.

Intresset för längdskidåkning växer starkt just nu. Långloppen har en egen särställning och numera en egen internationell serie – Visma SkiClassics. Runi och Ole Jörgen Wold har satsat hårt på sporten och skapat ett eget team – bara för tjejer.

team-ski-

– Det som är unikt med långloppen är att alla kan vara med – både professionella och motionärer, säger Ole Jörgen Wold.
– Den bana som Jörgen Brink vann Vasaloppet på – den åkte amatören på samma dag. Det ger också ett stort medialt intresse. Ole Jörgen förklarar:
– I världscupen är det ju bara ett 60-tal herrar och ett 40-tal damer som får åka. När siste åkaren gått i mål så är banan borta.

team-ski-_93a4122-kopia-webb

En annan unik aspekt är att herrar och damer startar samtidigt. En fördel på sitt sätt eftersom det inte finns någon ”enklare damvariant” utan alla tävlar på samma villkor. Tjejerna i teamet åker ifrån hundratals och ibland tusentals herrar. Något som bland motionärer ger en förstahandsinsikt om fysiken hos eliten bland tjejidrottarna. För att ge mer spänning i spåren har man nu också börjat låta tjejerna starta 15-20 minuter före killarna i vissa långlopp.

– Längdskidåkning är i vanliga fall väldigt individuellt, säger Emilia Lindstedt som bland annat var sjua i Vasaloppet 2016 och som kom femma i supertuffa Kaiser Maximilian Lauf i januari i år.

– Nu får vi mer en lagkänsla, och förutom att köra för sin egen placering kan man köra för sitt lags och de andra teamkompisarnas placeringar.

team-ski-_93a3909-kopia-webb
Emilia, Maria och Evelina

Maria Rydqvist som är en annan av åkarna i teamet var också med och tog VM-silver i stafett i Falun. Just nu kämpar hon för en VM-plats i VM 2017  Lahtis.

– Här är man med i samma team hela tiden och behöver inte konkurrera och bli uttagen. Det är ju skillnad mot ett landslag där man kan bytas ut under säsongen beroende på hur man presterar. Här har man sin plats och det blir en annan trygghet.

team-ski-_93a4011-kopia-webb
Evelina Bångman

Se till att tjejer syns
Ole berättar att hela idén med laget är att det bara är öppet för kvinnor.

– I längdskidåkning är det kanske 80 procent män och 20 procent kvinnor. Det gör också att fokus från media och sponsorer är på herrklassen och inte damer.
– Vi vill hjälpa tjejerna fram och vi vill också vara med och påverka utvecklingen så att tjejers röster blir hörda. På detta sättet skapar vi något unikt som syns.

dsc_0335

Ole Jörgen Wold menar att något har hänt på sista tiden, inte minst när det gäller sponsorer och media. Allt fler inser att det är mer spännande med tjejer i toppen än killar i mellanklassen.
Flera vittnar också om att kvinnliga idrottare är duktigare på att marknadsföra sig och vara aktiva i arbete med sponsorer och liknande. Kanske som ett resultat av att de fått arbeta hårdare själva och inte haft samma tillgång till ledare och annan hjälp.

Maria Rydqvist är mycket engagerad i frågor när det gäller idrottens jämställdhet och släppte i höstas boken ”Kvinnor, idrott och manliga ledare”. Där hon bland annat berättat om hur hon aldrig haft en kvinnlig ledare.
team-ski-_93a3558-kopia-webb

– Vi tävlar ju inte på samma fysiska villkor. Killar har mer muskler och testosteron. Om en tjej slår en kille så betyder det att hon är 10-15 procent bättre än vad han är eftersom vi inte har samma fysiska förmåga.

– I vissa idrotter ser man numera damer och herrar som lika intressanta. Det tycker jag att man börjar göra i längdskidåkning i till exempel VM och OS. Då jämför vi inte vem som åker fortast av damsegraren eller herrsegraren. I vissa andra idrotter som till exempel fotboll är man väldigt hård mot kvinnor och tycker att de har ett långsammare spel.

– Det har varit fantastiskt kul att se reaktionerna på de svenska tjejframgångarna i vinter.

100-tals mil långa resor
Ett ”arbetsår” sträcker sig från mitten av maj till sista mars – och fram till säsongsstart träffas tjejerna regelbundet för träningsläger. Det är många och långa resor runt hela Europa ofta 200 mil enkel resa. Teamet samarbetar med Mercedes-Benz och har en Mercedes V-Klass för teamet och en Vito  för utrustningen. Båda med fyrhjulsdrift.

Intresset för Team Ski växer. Teamet samarbetar med Mercedes-Benz och har en Mercedes V-Klass för teamet och en Vito för utrustningen.
Intresset för Team Ski växer. Teamet samarbetar med Mercedes-Benz och har en Mercedes V-Klass för teamet och en Vito för utrustningen.

– Vi sitter både tryggt och bekvämt i vår V-Klass, trots att den är full med både utrustning och åkare. I vår Vito har vi ofta med oss 50 par skidor och massor av annan utrustning väl inlåst. Det känns skönt att se när de andra sliter med takboxar…

– Som förare är båda bilarna i praktiken identiska. Tysta och sköna och fantastiska på att ta sig fram på snöiga vägar. Dessutom är de bränslesnåla och fulla med säkerhetssystem. Mercedes har också sin Mobilitetsgaranti som gör att vi alltid får hjälp att komma till destinationen om något skulle hända – var vi än är. Det är extremt viktigt för oss!

team-ski-_93a4130-kopia-webb-kopia

 

Följ teamet under säsongen här:
http://www.skiproam.com

Fakta: Team Ski ProAm
Team SkiProAm, bestående av satsande elittjejer, tävlar i långlopp med huvudfokus på Visma Ski Classics, som är en serie långlopp. Samtliga tävlingar i Visma Ski Classics direktsänds på TV i mer än 18 länder – många av dem på SVT

Teamet:

maria_text_3

Främsta meriter:
Senior: Silver VM Falun 2015, Stafett 4 x 5 km (Med Sofia Bleckur, Charlotte Kalla och Stina Nilsson) / 4:a VM Falun 2015, 10 km F / 6:a VM Oslo, Holmenkollen 2011 15 km P / 9:a VM Falun, 2015, 15 km P / 3:a SM guld 15 km och 30 km 2006, 15 km 2008 / 4:a SM silver 30 km F 2011, 10 km F 2012, 15 km 2014, 15 km 2016 / 4:a SM brons Pursiut och 15 km 2006, 2008 Sprint, 15 P 2011
World Cup :
Silver WC Stafett Gällivare 2010 / Brons WC Stafett Falun 2007 / Brons WC Stafett La Clusaz 2010
Tour de Ski
12:a Slutplacering 2015 /  13:e Slutplacering 2016 / 15:e Slutplacering 2011

emilia_text

Främsta meriter:
1:a Visma Ski Classic Youth 2016 /  5:a Marcialonga 2016 /  6:a Jizerska 2016 /  7:a Vasaloppet 2016 /  2:a Tjejvasan 2015 /  10:a SM Pursuit 2015 /  11:a SM 10k 2015 /  1:a Svenska långloppscupen 2015

eva-johansson_text

Främsta meriter:
29:a Tjejvasan 2016 / 13:e Intersport Cup Hudiksvall 2016 / 23:a Sprint F Intersport Cup Idre 2015 / 22:a Intersport Cup Idre 2015 / 30:e Skiathlon Piteå SM 2016

evelina_text

Främsta meriter:
Silver JSM – stafett / 2 Guld U-23 SM / Silver U23-SM / 11:a Vasaloppet.